Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

BOTOX kezelés

Napjainkban egyre nagyobb igény van az arcfiatalításra, melynek népszerűsége nemcsak a nők, de a férfiak körében is folyamatosan emelkedik. A sebészi arcfelvarrás mellett egyre nagyobb teret hódít a különböző hyaluronsav tartalmú feltöltő anyagokkal történő ráncfeltöltés ill. a Botox kezelés.

A botulinum toxin a Clostridium botulinum baktérium által termelt fehérje, neurotoxin. Általánosságban egyik márkaneve alapján a Botox néven vált ismertté. Kezdetben gyógyászati kezelés céljából használták fel különböző szakterületen sikeresen, majd kedvező hatásai miatt vált közkedvelt a szépészeti beavatkozások terén. Első humán terápiás alkalmazása egészen a 80-as évekre vezethető vissza.

Szépészeti beavatkozás szempontjából a kezelés indikációi a különböző elhelyezkedésű mimikai ráncok, a szem körüli „ szarkalábak”, homlokráncok lehetnek.

A mimika, a mosolygás, a szemöldökráncolás, de még a rágómozgás is, mint alapvető mozgások az évek múlásával egyénekre jellemző ráncok kialakulásához vezetnek. Az arc megjelenése fokozatosan fáradtabbnak tűnik, akár „mérgesebb, dühösebb” külsőt eredményezve.

A leggyorsabb és biztonságos megoldást jelent a Botox injekció alkalmazása, mely blokkolja az izom-ideg jelátvitelt, ezáltal gyengíti az adott izmot, így az elmaradó izom összehúzódás miatt a nem kívánt ránc is eltűnik.

Konzultáció során felmérjük az arc állapotát, felvesszük az anamnézist (korábbi szépészeti beavatkozás történt-e, mikor, milyen kezelés, milyen terméket használtak), fotódokumentációt végzünk.

A kezelés mintegy 15-20 percet vesz igénybe, megfelelő bőrfertőtlenítés (sz.e. érzéstelenítő krém használata) után. Vékony tű segítségével történik az előkészített hatóanyag beadása megfelelő mennyiségben a kezelendő izomba. Átmenetileg bőrpír, duzzanat kialakulhat. Ritka szövődményként átmeneti fejfájás, szájszárazság, hányinger, szemhéj lelógása illetve aszimmetria jelentkezhet. A kezelést követően 5-10 nap múlva válik teljes mértékben láthatóvá. Az arcfiatalító hatás kb. 4-5 hónapon át tart, annak folyamatos fenntartása érdekében a kezelés ismétlésére van szükség. Tapasztalat szerint a hatástartam a kezelések folytán fokozatosan hosszabb. A kezelés hatékonyságát befolyásolja a bőr állapota, a kezelt terület, életmódbeli tényezők (dohányzás, napozás, szolárium).

Kezelést követő első 12 órában kerülni kell az arcot, bőrt irritáló tényezőket, vízszintes fekvést, az érintett területek masszírozását. Fontos viszont az izmok „dolgoztatása”, grimaszolás, fokozott mimika. Kezelést követő két hét során kerülni kell az UV sugárzást, erős hideget, szaunázást.

Kontraindikációt jelent a terhesség, szoptatás, nyelési- vagy légzési nehezítettség, ismert izombetegség.

A Botox alkalmazásának másik előnye a fokozott izzadás esetén annak csökkentése és megszüntetése. A fokozott hónalji izzadás komoly pszichés és szociális problémát okozhat.

A kezelés során az érintett területeket tisztítjuk, fertőtlenítjük, majd az injektálandó pontokat jódpróbával jelöljük. Érzéstelenítés általában nem szükséges. Átlagos hatástartama 8-9 hónap.