Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Arcplasztika

Az életkor előrehaladtával a bőr felső hámrétegének, valamint az elasztikus és kollagén rostoknak a megújulási folyamata lelassul. Az arc bőrének feszessége csökken, ráncok jelennek meg a szem körül, az arcon, a homlokon és a nyakon. A bőr alatti zsírszövet mennyisége csökken, így bőrünk megereszkedik, az arcon és a halánték területén bemélyedés alakul ki. A folyamat során kimélyül az orrszárnytól a szájzugig terjedő redő. A gravitáció miatt a megereszkedett bőr lefelé húzza a szájzugot, a megereszkedett felső szemhéjak beszűkítik a szemrést. Amint látjuk az öregedés komplex folyamat, így a terápia is csak komplex lehet.

A megelőzés fiatal korban, például a túlzott napozás kerülése, vagy a hatásos napfényvédelem igen fontos tényező. Később a statikus ráncok hialuronsav feltöltéssel, a dinamikus ráncok B. injekciós kezeléssel, az arc volumenének pótlása saját zsírral történő feltöltéssel kezelhető. A folyamat előrehaladtával szükségessé válik a felesleges, megereszkedett bőr kimetszése, a bőr alatti kötőszövetes réteg megfeszítése, az arcplasztika elvégzése. Az arcplasztika az alrégiók (homlok, arc, nyak) alapján külön és egyszerre is elvégezhető.

Ez alapján megkülönböztetünk részleges és teljes arcplasztikát. A műtétet altatásban végezzük. Speciális eljárás az endoszkóp segítségével végzett műtét, mely során az arc mimikai izomzatát szinte egészében leválaszthatjuk a csonthártyáról és új, előnyösebb helyzetben rögzíthetjük a lágyrészeket a koponyacsontokhoz. Az arc fiatalításához gyakran szükséges a szemhéjak korrekciója, a szemhéjplasztika elvégzése is.

A műtét eredménye várhatóan 8-10 évig időtálló. Később kiegészítő korrekció válhat szükségessé az eredmény további fenntartására.