Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Szemhéjplasztika

Az emberi kötőszövet a különböző tényezők, illetve a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából. Ez a szemhéjak vonatkozásában a felső és alsó szemhéjak bőrének megereszkedését, illetve a szemhéjakon bőrfelelesleg kialkulását okozza. Az alsó és felső szemhéjak bőrfeleslegének és az úgynevezett zsírtesteknek az eltávolítása történik a szemhéjplasztika során.

A felső szemhéj bőréből általában 14-17 mm-es bőrfelesleg távolítható el, míg az alsó szemhéj esetén sokkal óvatosabban kell a bőrfelesleget eltávolítani az ectropium elkerülése érdekében. Az alsó szemhéj esetén a bőrmetszést közvetlenül a pillasor alatt végezzük. A műtét során a felső és alsó szemhéj rekeszeiben levő zsírszövetet is el kell távolítani, valamint a szem körüli izmok feszességét is helyre kell állítani.

A műtét elvégzése helyi érzéstelenítésben javasolt. A varratokat hat nap múlva távolítjuk el és kb. két héttel a beavatkozás után már nyomtalanul látható az eredmény.

Amennyiben a korral összefüggő változások során a szemöldökív külső része is megereszkedik, úgy a szemhéjpalsztikával együlésben szemöldökív emelés is elvégezhető.