Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Zsírszívás

A zsírleszívás a lerakódott zsírpárnák eltávolítására szolgáló plasztikai eljárás. Leggyakrabban a hasi területen, a combokon és a deréktájon, toka területén végzünk ilyen beavatkozásokat. Meg kell jegyeznünk, hogy a zsírleszívás nem a testsúly csökkentésére, hanem az alak formálására, forma kialakítására szolgáló eljárás. Gyakran nemcsak zsír, hanem bőrfelesleg is fennáll, ezen esetekben a zsírszívást ki kell egészíteni a felesleges bőr eltávolításával is.

A kivizsgálás része a laborvizsgálat, mellkas RTG, belgyógyászati vizsgálat, EKG, aneszteziológiai vizsgálat.

A gyógyulás elősegítéséhez fontos, hogy ne dohányozzon, mert a nikotin lassítja a regenerációs folyamatokat és károsan befolyásolja a sebgyógyulást. A zsírleszívás előtti napokban könnyű ételeket fogyasszon, igyon sok folyadékot és szedjen vitaminokat (C-vitamin, szelén, cink).

A zsírleszívás altatásban történik, melynek ideje a terület nagyságától függően másfél-két óra. A műtét során néhány mm hosszúságú metszéseken keresztül egy vékony csövet vezetünk be és vákuum segítségével, kontrollált oda-vissza mozgással fellazítjuk és eltávolítjuk a felesleges zsírszöveteket. A vákuum-vezérelt vibrációs zsírleszívás során a kanül feje folyamatos rezgésben van, így lazítja fel a zsírszövetet, melyet leszívunk. Egy zsírleszívás alkalmával maximum 4-4,5 liter zsír távolítható el. A zsírleszívás után 8 hétig szorító ruhát kell viselnie. A műtött területen érzékenység, duzzanat és véraláfutások előfordulhatnak, de ezek 10-14 nap alatt felszívódnak. Négy héttel a zsírleszívás után már könnyű testmozgás elkezdhető. A 3. héttől nyirokmasszázs javasolt, ami javítja a keringést, csökkenti a duzzanatot, egyenletessé teszi a bőrfelszínt. Két hónapig kerülni kell a szoláriumozást, a napozást és a szauna használatát. A zsírleszívást követően a 1, 2, 6 héttel kontroll vizsgálat javasolt. Szövődmény lehet a sebfertőzés, a vér- és savógyülem kialakulása, felszíni egyenetlenség kialakulása, keloidos hegképződés, thrombózis és thromboembólia.

Zsírszívás után a végleges forma kialakulásához hat hónapra van szükség.