Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Orrmelléküreg sebészet

Az orrmelléküreg-rendszer 3 páros (arc-, és homloküreg, rostasejtek) és egy páratlan (iköböl) légtartó üregből áll, melyeket csillószőrős hám bélel. A páros melléküregek a középső orrjáratba nyílnak.

Orrmelléküreg sebészet

Felső légúti fertőzés esetén az orrmelléküregek szájadéka elzáródik, a bennük termelődő váladék nem tud kiürülni és bakteriális felülfertőződés alakul ki. A szájadékok elzáródását nemcsak fertőzés, hanem organikus eltérések is – pld. orrsövényferdülés, orrpolipózis - előidézhetik.

A diagnózist az anamnézis, fizikális vizsgálat és az orrmelléküreg röntgen vagy az arckoponya CT segítségével állítjuk fel.

A heveny orrmelléküreg gyulladás gyógyszeres terápiával gyógyítható, kivéve azon eseteket, ahol az arcüregekben genny található, melyet arcüregöblítéssel, vagy manapság endoszkópos úton távolítunk el.

Idült orrmelléküreg gyulladás és orrpolipózis esetén a kezelés műtéti. A műtétet a szem ellenőrzése mellet, endoszkóp segítségével végezzük (FESS műtét: funkcionális endoszkópos szinusz sebészet). A műtét során nincs szükség külső bőrmetszésre, az endoszkópot az orrbemeneten keresztül vezetjük be az orr-, és melléküregek területére. A sebész direkt szemellenőrzés mellett végezheti a beavatkozást. A műtét során eltávolítjuk a polipokat, megnyitjuk a lezáródott, idülten gyulladt orrmelléküregeket. Ez magában foglalja az arcüreg- rostasejt- homloküreg - iköböl területét. A beavatkozás során a szükséges, de minimális beavatkozásra törekszünk. Így érhető el a legjobb eredmény a szövődmények legkisebb rizikója mellett. A műtét kiterjedésétől függően helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történik. Szövődménymentes esetben 1-2 napos kórházi megfigyelés szükséges. A műtétet többszöri kontroll, endoszkópos ellenőrzés, helyi kezelés követi.

Orrmelléküreg sebészet

A műtét szövődményi lehetőségei: Utóvérzés a műtétet követő 1-2 napon belül léphet fel. A rostasejteket egy papírvékonyságú csontlemez határolja a szemüreg felé, és ugyancsak egy vékonyabb csontlemez található az arcüreg és a szemüreg között. A rostasejteket fedő vékony csontlemez lyukacsos, amelyen keresztül a szaglóideg rostjai hatolnak át, és amely az elülső koponyaárkot határolja. Ritka szövődményként ezen csontos képletek sérülhetnek, mely miatt ún. liquorrhoea vagy szemészeti eltérések alakulhatnak ki.

Műtét utáni teendők: Egy hétig fizikai kímélet, pihenő életmód javasolt. Kerülendő minden olyan tevékenység, amely a fejben nyomásemelkedést okoz. Orrfúvás, mechanikus orrtisztítás nem javasolt. Orrolajok és orrkenőcs rendszeres alkalmazása szükséges, valamint gondos utókezelés az operatőr utasításai szerint. Utóvérzés, arc-, fejtáji duzzanat, tartós fejfájás, szédülés, szalmasárga orrváladékozás (főleg egyoldali), magas láz esetén azonnali kontrollvizsgálat javasolt.