Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Orrsövényműtét, orrsövényplasztika

Az orrsövény porcból és csontból álló, porc-, csonthártyával és nyálkahártyával fedett lemez, amely normális esetben, az orrüreg középvonalában helyezkedik el. A fejlődés során, azonban a csontos és a porcos orrsövény különböző mértékben növekszik, ennek következtében gyakran alakulnak ki különböző fokú ferdülések. A betegség kialakulásának másik oka lehet az orrot ért trauma után létrejött orrsövényferdülés. Az orrsövéányferdülés szűkítheti az egyik orrfelet, de „S” alakú ferdülés esetén mindkét orrfél szűkebb lehet. Az orrsövény ferdesége olykor az orr külső alakján is látható, ezáltal okoz az orr tengelyében ferdülést.

orrsovenyferdules

Kismértékű orrsövényferdülés rendszerint nem okoz panaszokat. Az orrüreget lényegesen szűkítő ferdülések, viszont akadályozzák az orrlégzést, ami számos más betegség előidézője is lehet.

Mivel orrsövényferdülés esetén nehezítetté válik az arcüreg szellőzése, gyakoribbá válik az arcüreggyulladás, illetve gyakoribb a középfülgyulladás kialakulása is. A normális, orron át történő légzés akadályozottsága miatt előtérbe kerül a szájlégzés, ez pedig felső és alsó légúti fertőzésekre hajlamosít. 

A diagnózis felállítása az anamnézis és a fizikális vizsgálat alapján történik. A kivizsgálás során egyéb, orrlégzési panaszt okozó betegségeket (allergiás betegség, heveny és idült orrmelléküreg gyulladás) ki kell zárni, illetve ezek megléte esetén ezeket kezelni kell.

Az orrsövényferdülés műtéttel kezelhető, melyet helyi érzéstelenítésben és altatásban is el lehet végezni. Valamennyi technika közös jellemzője, hogy a ferde orrsövény csontos-porcos lemezéről, részben vagy egészében leválasztják a lágyrészborítást. A hagyományos technika az orrsövényt alkotó porc és csont nagy részének eltávolítását jelenti. Manapság minimális mennyiségű porcot távolítunk el, a deformált részeket inkább kiegyenesítjük, modelláljuk, a középvonalba helyezzük. Ezzel a módszerrel állítható legjobban helyre a megfelelő anatómiai szituáció. Ezután a kétoldali lágyrészborítást visszafektetik rá, és az egész szerkezetet az új helyzetében rögzítik. Ezeknél a technikáknál, csak az orrüregen belül van műtéti metszés és szükség szerint varrat. A rögzítést többnyire tamponnal, esetleg varratokkal végzik, melyet néhány nap múlva eltávolítanak.

Amennyiben az orrsövényferdülés a külső orr ferdeségével együtt fordul elő, úgy együtt, egy műtét során kell korrigálni a két betegséget.

Az arckoponya és az növekedése miatt a műtét elvégzésének alsó korhatára nőknél 16, férfiak esetén 17 éves kor.

Műtét utáni panaszok: A tampon eltávolítása után rövid ideig tartó vérzés előfordulhat. Néhány napig sűrű váladék, alvadt vér ürülhet az orrból, ami normális folyamat. Egy hétig orrkenőcsöt, orr olajat kell a gyorsabb nyálkahártya regeneráció érdekében használni. A műtétet követő napokban a behelyezett tamponok miatt történő szájon keresztüli légzés miatt szájszárazság, kisfokú garatfájdalom alakul ki, mely panasz párásítással, gargarizálással csökkenthető.

Szövődmények: ritkán a tamponok benntléte alatt gyulladás, kivétele után utóvérzés alakulhat ki. Ezek gyógyszeres terápiával kezelhetők. A porchártyák közé vér szivároghat ún szeptumhematomát hozhat létre, melyet incindálni, leszívni és az orrot ismételten tamponálni kell. Esetenként előfordul pár hétig tartó zsiborgás, érzéketlenség. A porchártyák sérülése esetén az orrsövényen perforáció alakulhat ki, mely kívülről nem látható, a betegnek pörkösödés panaszt okoz.

A műtétet követően a pörkösödés, beszáradt váladék mennyiségétől függően két-három naponta 1-3 kontroll szükséges. Láz, bűzös orrváladékozás esetén azonnali kontroll javasolt.

A teljes gyógyulási idő kb. 2-3 hét. Sportolás csak 3 hét elteltével javasolt.