Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Foniátria - Hangmező mérés

A hang az ember legfontosabb kifejező eszköze. A hang minőségének változása ill. elvesztése nagymértékben befolyásolja mindennapi életünket, életminőségünket.

A foniátria a fül-orr-gégészet speciális szakterülete, mely a beszéd- és hangképzési zavarok, valamint az utóbbi években az oropharyngealis dysphagiák (azaz a tápcsatorna felső szakaszának működési zavarából adódó nyelészavarok) diagnosztikájával és terápiájával foglalkozik.

Számos orvosi szakterület betegsége idézhet elő hangképzési és nyelészavarokat, így a foniátria határterületnek tekinthetők.

Szakrendelésemen lehetőség nyílik az alap fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett speciális foniátriai vizsgálatra is, mely magában foglalja a hang minőségének szubjektív és objektív kiértékelését (hangmező mérést, hangosztály, hangterjedelem és hangterhelhetőség megítélését).

A hangelemzés a Praat hangelemző software segítségével történik – spectrogram elemzés mellett lehetőség van különböző objektív paraméterek mérésére (hangintenzitás, hangmagasság, formáns analízis, Jitter, Shimmer, HNR ).

  • A mérések segítségével meghatározhatjuk énekesek esetén a pontos hangosztályt illetve a hangminőséget.
  • A különböző hangképzési problémák esetén alkalmazott hangterápia eredményességének pontos követését teszi lehetővé. A javulást nemcsak szubjektíve, hanem objektíven is, számadatokkal alátámasztva tudjuk igazolni.