Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Bőrsebészeti beavatkozások

A bőrelváltozások lehetnek jóindulatú és rosszindulatú formájúak. A jóindulatú elváltozások (anyajegyek, szemölcsök) esztétikai probléma miatti eltávolítása után is kötelező az eltávolított anyag szövettani vizsgálata. A sebzárásnál törekedni kell az intrakután varratsorral történő zárási technikára.

A jóindulatú bőrelváltozások közül a fibrómák, szemölcsök eltávolítását többféle eljárással végezhetjük. Eltávolíthatjuk őket speciális ollóval, szikével és lézerrel is. A mindennapi gyakorlatunkban mindhárom féle eljárást alkalmazzuk, tehát lehetőség van lézer segítségével történő eltávolításra is. A műtétet követően pár hétig a sebhelyet napfénytől védeni szükséges. A fibrómák, szemölcsök eltávolításának helye a legtöbb esetben gyakorlatilag nyom nélkül gyógyult.

A rosszindulatú betegségek közül a bazálsejtes karcinómát 4 mm-es, a laphámkarcinómát 8 mm-es ép rezekciós széllel kell eltávolítani. A tumorszövet eltávolítása után a primer sebzárást intrakután varratsorral végezzük el. Amennyiben a seb primer zárása nem lehetséges, akkor a sebet bőrlebeny forgatással zárjuk. A varratszedés a fej- és nyaki régióban egy hét múlva, a végtagokon, háton két hét múlva történik.

A fej- és nyaki régióban a tumorszövet gyakran érinti az orr vagy a fülkagyló porcos vázát. A kimetszés során a tumorszövetet a porcos alappal együtt kell eltávolítani. A kimetszés után törekeni kell az orr vagy a fülkagyló eredeti alakjának a helyreállítására bőrlebeny forgatással és szükség esetén porc graft felhasználásával.