Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Mellnagyobbítás

A mell a nőiesség egyik legfontosabb külső jegye, a nők önbizalmának egyik jelentős tényezője. A nők többsége elégedetlen melle formájával vagy méretével. A testalkathoz kepést kicsi mellek számos önértékelési és gyakran pszichés panaszok okozói. A mellnagyobbítás pszichés eredménye azonnal észlelhető, a sikeres műtét magabiztosságot és életkedvet ad.

Az implantátummal végzett mellnagyobbítás a fejletlen, kis méretű, vagy a szoptatást követően megkisebbedett mellek méretének növelésére javasolt eljárás. Ha a két mell mérete eltérő, az aszimmetria is gyakran korrigálható implantátum segítségével.  Az implantátumok leggyakrabban szilikon géllel töltöttek, mivel ezen anyag állaga hasonlít leginkább a természetes emlőállományéhoz.

Az implantátum típusának, formájának és méretének pontos kiválasztása a műtét előtti személyes konzultáció egyik lényeges feladata.

Az előzetes vizsgálatok elvégzését követően a műtétet altatásban végezzük. A műtéti behatolás kb. 3,5-5 cm, mely lehet a mell alatti redőben, vagy a bimbóudvar körül vezetett metszés. A protézist vagy az emlőállomány alá vagy részlegesen a mellizomzat alá helyezzük  a mell nagyságától, az esetleges süllyedés mértékétől és a testalkattól függően.

 Ezt követően általában 1 napos intézeti bennfekvés szükséges. A varratokat 10-14 nap múlva távolítjuk el.

A műtétet követő 4-6 hétig speciális melltartó állandó viselése ajánlott. A hegvonal kezeléséhez szilikon lap vagy krém használata szükséges.

Műtét után 2 hétig nem szabad autót vezetni, 6 hétig tartózkodni kell minden olyan tevékenységtől (pl. nehéz tárgyak emelése) illetve olyan típusú sportoktól, ami erős vállmozgással jár. Ezen idő alatt napozás, szolárium nem javasolt, utána is fényvédő krém használata javallott a műtéti heg területén. Az implantátum a későbbi terhességet, illetve szoptatási képességet nem befolyásolja.

A páciens súlyának ingadozása, terhesség, szoptatás befolyásolhatja a hosszú távú eredményt.

Kicsi, lógó mellek esetén az implantáció mellé szükséges a mellek felvarrása is. Ennek szükségességét az emlőbimbó helyzete szabja meg.