Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Professzionális hanghasználók foniátriai kezelése

Professzionális hanghasználók alatt értjük azokat a pácienseinket, akiknél mindennapi tevékenységükben elengedhetetlenül fontos a hangjuk fokozott használata. Ebből a körből leggyakoribb pácienseim a tanárok, óvónők, színészek, énekesek, üzletemberek, lelkészek. Esetükben a hang túlerőltetése esetén leggyakoribb panaszként rekedtség mellett a hang fokozott fáradékonysága, csökkent hangterhelhetőség, szélsőséges esetben a hang elvesztése figyelhető meg. Egyéb melléktünetek is társulhatnak ehhez, mint gombócérzés, kaparó és váladékcsorgás érzés a torokban. Általánosságban megfigyelhető a hang magasságának változása, ez jelentheti a hang mélyebbé és magasabbá válását egyaránt.

Fontos a megfelelő kivizsgálás, az alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett a foniátriai vizsgálat, a hangparaméterek és hangminőség megítélése, esetlegesen előforduló organikus elváltozások (pl. hangszalagcsomó) kizárása. Énekesek esetén szükséges a hangosztály (szoprán, mezoszoprán, alt, tenor, bariton, basszus) megítélése, hiszen a nem megfelelő hangosztályban éneklés hangpanaszokhoz, rekedtséghez vezet.

A funkcionális diszfóniák esetén alkalmazott terápia a hangterápia. A kezelés célja a rekedtség megszüntetése, a hanghasználat fáradásmentessé tétele, megfelelő hanghordozás kialakítása. Mindezek megfelelő, egyénre szabott, egymásra épülő légző- és hanggyakorlatok sorával érhetők el (hangelőrehozó, rezonancia fokozó gyakorlatok), melyeket hanglejtést szabályozó és hangerőfokozó és olvasási gyakorlatokkal egészítünk ki.

Énekesek esetén a kezelés énektanárral együttműködve történik.