Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Mellplasztikák

A mellkorrekciós műtétek fő típusai a mellfelvarrás, mellkisebbítés, és a mellnagyobbítás. Ezen műtétek során a mell mérete, alakja korrigálható. Az egyes műtéti típusokat, amennyiben szükséges, kombináljuk a tökéletes eredmény elérése céljából

Mellfelvarrás (mastopexia) szükséges lehet a jelentős fogyás vagy szoptatás következtében létrejött bőt megnyúlás és állomány megereszkedés esetén. Ennek korrekciója céljából a mirigyállomány modellálása és pozícionálása után a felesleges, megnyúlt bőrt eltávolítjuk. Az emlő felvarrását bizonyos esetekben kombináljuk az emlő állományának megkisebbítésével vagy implantátum beültetése során emlő nagyobbítás is elvégezhető egy műtét során.

Mellkisebbítés- mell redukció alatt értendő a mell méretének csökkentése és ugyanakkor a lógó mell formájának a korrigálása is.

A túlságosan nagyméretű mell gyakran komoly gondot jelent viselőjének, az emlő bőre megnyúlik, ezáltal a mellek lógó helyzetbe kerülnek. Vannak, akiknek emiatt a napi életvitele soha nem képzelhető el melltartó viselése nélkül, ezen túl a mell súlya a váll és a hátfájdalmat okozhat. A mell alatti bőr folytonos izzadás és dörzsölődés miatt kipirosodik, állandó gyulladás alakul ki. Ezen esetekben a mellfelvarrás önmagában nem elegendő beavatkozás a lógó emlők korrekciójára, szükséges az emlőállomány egy részének eltávolítása is a bőrfelesleg eltávolítása mellett. A műtét során a mell méretének csökkentése mellett a lógó mell formáját is korrigálni tudjuk.

Mellnagyobbítás

A mell a nőiesség egyik legfontosabb külső jegye, a nők önbizalmának egyik jelentős tényezője. A nők többsége elégedetlen melle formájával vagy méretével. A testalkathoz kepést kicsi mellek számos önértékelési és gyakran pszichés panaszok okozói. A mellnagyobbítás pszichés eredménye azonnal észlelhető, a sikeres műtét után a páciens magabiztosabb lesz, önbizalma nő.

Az implantátummal végzett mellnagyobbítás a fejletlen, kis méretű, vagy a szoptatást követően megkisebbedett mellek méretének növelésére javasolt eljárás. Ha a két mell mérete eltérő, az aszimmetria is gyakran korrigálható implantátum segítségével. Az implantátum típusának, formájának és méretének pontos kiválasztása a műtét előtti személyes konzultáció egyik lényeges feladata.

Az implantátum a későbbi terhességet, illetve szoptatási képességet nem befolyásolja.

A páciens súlyának ingadozása, terhesség, szoptatás befolyásolhatja a hosszú távú eredményt.

Kicsi, lógó mellek esetén az implantáció mellé szükséges a mellek felvarrása is. Ennek szükségességét az emlőbimbó helyzete szabja meg.

Bizonyos esetekben nehéz feladat teljesen szimmetrikus emlőket létrehozni, tekintettel arra, hogy a két oldal között szinte minden esetben látható eltérés (emlő alapja, nagysága, esése) Ez lehet egészen minimális, de lehet kifejezett különbség is. Ezekben az esetekben a műtét egyik fő célja lehet az aszimmetria korrigálása.