Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Nyálmirigy sebészet

A nyálmirigyek a nyál termelésével megkezdik a szájüregben az étel emésztését. A legjelentősebb nyálmirigyünk a fültőmirigy. A többi nagyobb nyálmirigy a nyelv alatti és a szubmandibuláris nyálmirigyek. Leggyakrabban a fültőmirigy (parotis) gyulladásos és daganatos betegségeit kezeljük.

Műtét válik szükségessé a nyálmirigy – leggyakrabban nyálkő okozta – idült gyulladása, a nyálmirigy jó vagy rosszindulatú daganata esetén.

A kivizsgálás az anamnézis, fizikális vizsgálat, ultrahang vizsgálat, aspirációs citológia, szükség esetén CT.

A műtét során a daganatot a felületes fültőmirigy-állománnyal vagy az egész nyálmiriggyel együtt távolítjuk el. A mirigy állományában seprűszerűen oszlik ágaira egyik fontos agyidegünk, a VII. agyideg (faciális ideg), mely ezáltal a mirigyet egy felületes és egy mély lebenyre osztja. Beidegzi az arc mimikai izmait, amelyek a homlokráncolást, szemcsukást, biztosítják az arc mimikai mozgása mellett. Ha a daganat rosszindulatú, akkor sokszor az arc mozgató idegét is fel kell áldozni. Ha az agyideget is eltávolítjuk, akkor ez maradandó arcfél bénulással jár. Amennyiben arra lehetőség van, ilyenkor azonnal, vagy később idegátültetést is végzünk.

A műtét menete: A műtét általános narkózisban (altatásban) történik. Altatásban a fül előtt és alatt vezetett bőrmetszés után felkeressük a VII. agyideget, majd ennek összes elágazását követve és az ideget megkímélve a fültőmirigy felső lebenyét, ha szükséges az alsó lebenyt is a daganattal együtt eltávolítjuk. A műtéti területről gumidrént vezetünk a sebvonalba, mely a sebváladékot a külvilág felé vezeti. A műtét végén a bőrt öltésekkel zárjuk.

A műtéti terület fájdalma, helyi duzzanat kialakulása természetes műtét utáni állapot. Néha a seb területén fokozott váladéktermelődés alakulhat ki és erőteljesebb helyi duzzanatot, feszülést okozhat (szeroma). Ennek levezetéséhez szükséges a műtéti területbe helyezett drén, azonban néha szükség lehet előbbiek miatt a váladék naponkénti leszívására, kipréselésére a sebnyíláson át. Ez a sebgyógyulást késleltetheti , azonban későbbiekben problémát nem okoz. Az arcideget érő mechanikai hatások miatt átmenetileg az arc mozgása azonos oldalon elmaradhat, mely néhány nap vagy egy-két hét alatt regenerálódik. Ha műtét alatt a daganat eltávolítása szükségessé tette az arcideg egyes ágainak átvágását, ennek megfelelően az arc mozgása maradandóan is károsodhat. A teljes fültőmirigy eltávolítása a nyálképzés tekintetében nem jelent érezhető változást, mivel az ellenoldali fültőmirigy a kellő mennyiségű nyál képzését biztosítja. A fül környéke általában több hónapig is érzéketlen marad illetve túlérzékeny is lehet.

A műtét utáni teendők, gyógyulási idő: A műtéti terület fokozott védelme (varratszedésig a seb fedőkötése, víz nem érheti). Nyaki vérbőség (erős préselés, lehajolás, nehéz tárgy emelése) kerülése. Ha a műtéti területen gyulladás, duzzanat, vérzés, váladékozás jelentkezik a kezelőorvos felkeresése szükséges minél hamarabb. A bőrseb gyógyulása 7–10 napig tart, a varratszedés is ekkor esedékes. A teljes panaszmentesség 3–4 hét alatt várható. Ha arcideg sérülés is történt, akkor több hónap alatt várható az arc mozgásának teljes visszatérése folyamatos arctorna és gyógyszeres illetve elektromos utókezelés mellett.