Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Hasplasztika

Szülést, nagyobb arányú fogyást követően, illetve a kor előrehaladtával a hasfali bőr elveszti rugalmasságát, petyhüdtté válik, megereszkedik. Ritkán ez olyan mértékű, hogy a kötényszerűen lógó has (kötényhas), nehézséget okoz az öltözködésnél, tisztálkodásnál, mozgásnál.

A hasplasztika során egyrészt a bőr és zsírfelesleget távolítjuk el, másrészt a hasfali izom ún. szétcsúszása esetén megerősítjük, megfeszítjük a hasfalat. A műtét bevezető szakaszában gyakran végzünk zsírszívást. A hasplasztika eredményeként a hasfal és a hasfali bőr feszessé válik, a has laposabb lesz.A műtétet altatásban, ritkábban gerinc körüli érzéstelenítésben végezzük. A műtét előtti kivizsgálás része a vérvétel, mellkas röntgen, EKG, aneszteziológiai és belgyógyászati vizsgálat. A beavatkozást véralvadásgátló profilaxisban végezzük a trombózis, embólia kockázatának csökkentése érdekében.

A műtét során az alsó haránt bőrmetszést igyekszünk a bikinivel takart helyen vezetni. A köldök körül ejtett körkörös metszéssel kipreparáljuk azt. A köldök körüli heg alig észrevehető, a haránt heg ideális esetben vékony, nem feltűnő, ritkábban a bőr feszülése miatt kissé szélesebb, mely később hegkorrekcióval javítható. A hasfalról a bordaívekig bőrt és bőr alatti zsírszövetet felpreparájuk. Az ilyen módon felemelt szöveteket megfeszítjük, és a felesleget eltávolítjuk. A köldököt új helyén hozzuk ki és rögzítjük. Szükség szerint lehetőség nyílik a meggyengült, kiszélesedett hasfali izomzat megerősítésére. Kismértékű bőrfelesleg esetén a hagyományos technika szerint a haránt metszés a bikini vonalnál feljebb kerülne. Ennek elkerülése céljából vagy a köldök alatt kis vertikális heg segítségével vagy a köldök felemlés technikájával tudjuk a hegvonalat minél lejjebb helyezni. Tekintettel a nagy sebfelületre, a leggondosabb vérzéscsillapítás mellett is szükséges a draincső behelyezése, melyen át a sebváladék levezetésre kerül, illetve enyhe szívással a bőr letapadását lehet elősegíteni. A draint a műtét után két-három nappal távolítjuk el, de egyes esetekben akár 6–8 napig is bent kell tartani.

A beavatkozás után négy hétig kímélő életmód ajánlott, különösen ha zsírleszívás is történt, rugalmas dressz (elasztikus haskötő) viselése javasolt 4-6 hétig. A varratszedés a műtét után 2-3 héttel történik. Nehéz fizikai munka, sportolás még további 4-6 hétig nem engedélyezett.

A műtét kockázatai között az általános sebészeti szövődmények mellett (vérzés, fertőzés, szerózus váladékképződés, sebszétválás) ritkán –a profilaxis ellenére - trombózis, tromboembólia, zsírszívás esetén zsírembólia fordulhat elő.