Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Orrplasztika

A külső orr deformitás lehet veleszületett vagy szerzett. Ezen deformitásokat korrigáló orrplasztikai eljárások során kétfajta feltárást lehet alkalmazni.

A kisebb korrekciókat úgynevezett zárt technikával operáljuk, melynek során csak orrüregen belüli metszéseket ejtünk, ezeken a metszéseken keresztül preparáljuk fel az orrhát bőrét. Ebből a behatolásból el lehet távolítani a csontos-porcos orrháti deformitást, el lehet végezni az oszteotómiákat, és az orrszárnyporcok kipreparálása után az orrcsúcs alakját, nagyságát, pozícióját is lehet módosítani.

A reoperációkat, fejlődési rendellenességeket, kifejezett, régóta fennálló traumás eredetű deformitásokat úgynevezett nyílt technikával operáljuk. Ezekben az esetekben a columellán ejtett úgynevezett „midcolumellaris metszés” és az orrbemenetekben ejtett, az orrbemenet szélével párhuzamos metszésből tárjuk fel az orrcsúcs, orrszárny, orrhát területét. A módszer előnye az, hogy a szem ellenőrzése mellett végezhetjük el a korrekciókat. Fontos a korábban kialakult hegek oldása, illetve a sepciális, egyedi eltérések miatt a nagy műtéti tapasztalat. A fül-orr-gégészeti gyakorlatom során rendszeresen operálunk olyan eseteket, melyek akár fejlődési rendellenesség, akár nagy erőbehatású trauma következteében kialakult orrdeformitások. Gyakran van szükség kontúrhiány korrigálása, aszimmetria megszüntetése, orrcsúcs, orrhát kiemelése céljából porc graft beültetésre, melyet leginkább az együlésben végzett orrsövény korrekciója során nyerünk. Amennyiben már volt orrsövényműtét és nem áll rendelkezésre orrsövényporc, úgy fülkagyló porc is felhasználható erre a célra.

Az orrplasztikai beavatkozások során, amennyiben szükség van az orrsövény korrekciójára is, kívánatos a két műtétet egyszerre, egy műtétként elvégezni. A hagyományos Killian féle orrsövény műtéti típust – mely a deformált csontos porcos orrsövény nagy területét eltávolítja - egyre inkább felváltja a funkcionális szemléletű, kiterjedt rezekció nélkül, a funkciót helyreállító szeptumplasztika. Ennek során minimális csont-porc eltávolítása után az orrsövényt modelláljuk, a középvonalba orientáljuk és ebben a pozícióban rögzítjük. Bizonyos esetekben az egész orrsövény eltávolítható, majd modellálás után visszahelyezhető. Ezen eljárást a hazai plasztikai sebészek között legnagyobb tapasztalattal rendelkező Dr. Rezek Ödön adjunktus Úrtól tanultam, azóta is sikeresen alkalmazom. A műtét után réteges tamponálással kell az orrsövényporcot fedő porchártyát összefektetni. A tamponok eltávolítását a posztoperatív két napban végezzük el.

Az orrplasztikai beavatkozás utolsó lépése az orrháti gipsz felhelyezése, melyet nyolc nap múlva távolítunk el.