Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Rhinophyma kezelése

A rosacea ismeretlen eredetű, nehezen kezelhető betegség. Fiatal felnőtt korban - tipikus esetben 40 éves kor körül - kezdődik. A rosacea-s pórusok kitágulnak, értágulatok jelennek meg az arcon, az orr megnagyobbodik, és jellegzetesen vörössé válik. A rosacea előrehaladása folyamán a csomós elváltozások nagyobbodnak, az érintett bőrterület megvastagszik, a kötőszövet burjánzik. A betegség egyik jellegzetes változata a "borvirágos" orr, a csomós orr (szaknyelven rhinophyma), amelyet csaknem kizárólag idősebb férfiakon látunk. Az acne rosacea és a rhinophyma megbetegedés felismérése egyszerű, külső megtekintéssel könnyen megállapítható.

A rosacea időben történő felismerése és kezelése esetén lassítható az esztétikailag zavaró arcvörösség kialakulása. Előrehaladott stádium esetén az orr jelentős növekedése figyelhető meg. Ezen esetekben speciális széndioxid lézeres vagy sebészi kezeléssel lehetőség van az eredetihez hasonló orrforma kialakítására, a feleslegesen túlburjánzott szövetek finom és kíméletes sebészi vagy lézeres eltávolítására.

A műtétet követően a környezetből és a megmaradt hámszigetekből az orr bőre újrahámosodik, színében, tapintatában, formájában az eredetihez hasonló új orr hozható létre.

Rhinophyma