Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Funkcionális diszfónia kezelése

Hangképzési zavarok vezető tünete a hang minőségének megváltozása, ami jelentheti a rekedtséget, csökkent hangterhelhetőséget, gyengült vagy érdes beszédhangot, a hang mélyebbé vagy magasabbá válását. Ezekhez a panaszokhoz egyéb melléktünetek is társulhatnak, így torokban kaparó- és gombócérzés, váladékcsorgás érzése, köhécselés. Fontos ilyen esetekben az organikus, azaz a jól látható elváltozások (garatban, gégében) kizárása ill. azoknak megfelelő gyógyszeres vagy műtéti terápiája. Számos esetben azonban ilyen elváltozás nem látható, a háttérben funkcionális okok szerepelnek. Ilyen esetekben alkalmazható az egyénre szabott, megfelelő hangterápia.

Az objektív hangelemzés mellett szakrendelésemen elérhető kezelési lehetőségek:

 • hangterápia - funkcionális ill. egyes organikus diszfóniák (hangszalagbénulás, hangszalagcsomó stb.) esetén használt terápia, melynek lényege az adott panaszokra és személyre szabott speciális hanggyakorlatok alkalmazása. A hangterápia légző gyakorlatokat, hanggyakorlatokat és beszédgyakorlatokat tartalmaz. Megfelelően kivitelezett és rendszeresen végzett tréning segítségével a hosszabb, akár hónapok óta fennálló hangképzési problémák esetén is átlagosan 3 hét után javulás tapasztalható.


  Hangterápia sikerrel alkalmazható

  • gyerekeknél rekedtség esetén, elhúzódó mutálás vagy mutálással járó egyéb hangpanaszok esetén
  • felnőtteknél (professzionális hanghasználók – tanárok, óvónők, színészek, énekesek hangképzési problémája esetén)
  • hangszalag és részleges gégeműtétek utáni hangminőség javítása céljából
  • pszichogén aphonia esetén (gyerek, felnőtt)
  • transzexuális páciensek nemi azonosságtudatának megfelelő hangjának elsajátítása céljából
  • teljes gégeeltávolításon átesett betegek hangrehabilitációja,nyelőcsőbeszéd tanítása.

   

 • elektrostimulációs kezelés - pajzsmirigy műtét utáni, ill. ismeretlen eredetű hangszalagbénulás kezelésének részeként, hangterápiával kiegészítve.

Nyelészavarok esetén terápiás tanácsok adása.