Fül-orr-gégészet, foniátria, bőrsebészet, plasztikai sebészet Debrecen

Fülplasztika

A füldeformitások lehetnek veleszületett és szerzett formájúak. A veleszületett deformitások közül az elálló fülkagyló korrekciója egyszerűbb feladat. Ennek során a fülkagyló hátsó felszínén vezetett metszésből távolítjuk el a porc és bőrfelesleget és végezzük el a fülkagyló porc modellálását, az anthelix ív kialakítását. Egy héten át viselendő nedves vattás nyomókötéssel fixáljuk a műtéti területet, majd további két hétig fülvédő pánt viselése javasolt.

A veleszületett deformitások változatos megjelenésűek, sokszor egyedi műtéti tervezést igényelnek. A kisebb, deformált fülkagyló modellálás után a helix ív felfelé-hátrafelé irányuló újra pozícionálását igényli. Amennyiben porc pótlására van szükség, azt az ellenoldali fülkagyló és az orrsövény porc felhasználásával végezhetjük el. A bőr pótlására expander beültetéssel nyert bőrfelesleg használható.

A fülkagyló szerzett hiányainak korrekciója történhet szintén a korábban említett porc graftok és bőrlebenyek felhasználásával. A fülkagyló porcos vázát is érintő tumorok esetén igyekszünk a porcos alappal történő kimetszés után a fülkagyló rekonstrukciót, a fülkagyló alakjának és ívének helyreállítását is elvégezni.